Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Noordbroek. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Vrijdag 10 juni t/m 14 augustus 2022
Beelden van Marian Vlierhuis 'Bewustwording'

Beelden van Marian Vlierhuis 'Bewustwording'

Marian Vlierhuis 'Ik kwam in contact met beeldhouwen tijdens mijn burn-out periode. Diep van binnen wist ik dat bewerken van steen bij me past en dat ik dit ooit wel eens zou willen doen. Ooit was nu aangekomen …..

Vanaf het begin kon ik mijn gevoelens tot uiting brengen door te hakken, te raspen, te schuren….… te kijken en voelen …. de steen te volgen.

Van te voren weet ik vaak niet wat ik ga maken.. Ik maak contact met de gekozen steen en volg mijn gevoel. De steen wijst me als het ware de weg. De steen laat me ervaren en zien waar ik van binnen mee worstel. Er wordt me een spiegel voorgehouden. Steeds als een steen af is … is het een afronding van een proces waar ik doorheen gegaan ben. Mijn boosheid, de teleurstellingen, verdriet, overgave, geborgenheid, ontvangen en delen, bloei, doorbraak en verbinding. Kortom, de steen laat me zien wie ik ben.

Het beeldhouwen is een deel van mijn spirituele zoektocht geworden, waarin het beeld me steeds een deel van mijzelf toont.'

Kom naar de tentoonstelling “Bewustwording” van Marian Vlierhuis-Hoonhorst. Het is haar eerste tentoonstelling. Ze vindt het spannend om met eigen werk naar buiten te treden.

Locatie Zuurdijk: Hoofdweg 43
Prijs Toegang gratis
Lees meer
Donderdag 7 juli t/m 31 augustus 2022
Biotoop moves

Biotoop moves

De Biotoop in Haren is al jaren een broedplaats van creativiteit. Veel kunstenaars vinden en inspireren elkaar daar. Zo ook de 4 talentvolle kunstenaars die deze zomer in de kerk van Klein Wetsinge exposeren met de expositie ‘Biotoop moves’. Allen zijn zij gefascineerd door vorm, kleur en materiaal waarmee geëxperimenteerd wordt. In de kerk wordt een selectie van hun bijzondere, kleurrijke werk getoond.

Tamar Yogev Tamar Yogev (1988) is een Nederlands-Israëlisch kunstenaar en designer. Zij is opgegroeid in deze twee landen en heeft ook in beide landen kunstopleidingen gedaan. In 2019 studeerde Tamar cum laude af aan Minerva en werd genomineerd als veelbelovend Jong Talent tijdens het Manifestation Festival op de Dutch Design Week 2019. Haar werk wordt internationaal geëxposeerd.
Tamar heeft een fascinatie voor textuur, kleur en patronen en zij hanteer klei-technieken om dat tot uitdrukking te brengen. Voeding heeft altijd een essentiële rol gespeeld in haar leven. Groente inspireerde haar tot The Veggie Collection. Recent maakt ze meer abstracte sculpturen waarin vaak nog keukengerei zoals een knoflookpers of pastamachine een rol spelen. Daarmee creëerde ze natuurlijke texturen op haar keramische vazen en objecten.

Marja Hagenauw Ook Marja Hagenauw is afgestudeerd aan de kunstacademie Minerva. Zij heeft vooral een fascinatie voor architectuur, gebouwen en ruimtes. Marja houdt van de stad met zijn desolate plekken en verlaten gebouwen. Urenlang dwaalde zij door grote steden als Parijs, New York, Berlijn, Barcelona, Beiroet en Teheran. Niet alleen door de straten en steegjes van de stad, maar ook door woonwijken en industriegebieden. Wat zij tijdens dit dwalen ziet inspireert haar tot schilderijen en tekeningen.

Studio Jaeggi x Bilyam Studio Jaeggi x Bilyam is een samenwerking van Gina Bilyam en Gea Jaeggi. Gina Bilyam is keramist. Gea Jaeggi schildert. Beiden vinden hun inspiratiebron in textiel, met name in de Nederlandse en Japanse Volkskunst. Samen zijn ze met textiel gaan werken.

Studio Jaeggi x Bilyam werkt voor de publieke ruimte en interieur. Zij hebben tegeltableaus ontworpen voor bruggen en viaducten. Op dit moment wordt een tegeltableau Jaeggi x Bilyam van 4 meter geëxposeerd op de Floriade in Almere.

Het tegeltableau ‘Spijkerbroek 1’ van 1x1 meter dat in Klein Wetsinge geëxposeerd wordt, is gemaakt van oude spijkerbroeken. Jaeggi x Bilyam laat zien dat textielafval grondstof kan zijn voor een nieuw werk. Van waardeloos naar waardevol.

Locatie Klein Wetsinge: Valgeweg 12
Prijs Toegang gratis
Maandag 1 augustus t/m 22 september 2022
Stof tot nadenken

Stof tot nadenken

Even als vorig jaar organiseren de kerk van Vierhuizen en galerie De Smederij een gezamenlijke zomerexpositie in de kerk van Vierhuizen. Dit jaar exposeren Dineke Oosting, Brigit van der Werff en Jos Boerjan in en om de kerk.

Saskia van Nijen, lid van de plaatselijke commissie. Met deze tentoonstelling is de kerk in Vierhuizen deze zomer opnieuw twee maanden het podium voor hedendaagse kunst. Eigentijdse kunst met een actueel verhaal, opgenomen in de kerk met zijn eeuwenoude geschiedenis. Een verrassende kruisbestuiving die in het verleden reeds zijn succes heeft bewezen.

Brigit van der Werff
Met het project Stories Connect verzamelt Brigit stoffen uit de hele wereld. Iedere stof draagt een verhaal in zich. Van de maker, de plek, de koper, de gever. De stoffen worden gecombineerd tot een overhemd, ontworpen door Brigit en gemaakt in Nepal. Op deze manier verbindt Brigit de verhalen aan elkaar en daarmee de hele wereld.

Dineke Oosting
De alledaagse werkelijkheid is de inspiratiebron van Dineke. Haar atelier is overvol met allerlei ‘afgedankte’ materialen die ze ‘misschien’ nog zou kunnen gebruiken. Ze kan er niet zonder, want het zijn de bouwstenen van haar werk. En zie waar het materiaal, weliswaar afgedankt, in staat is. Het spreekt tot je zonder woorden. Een schoen is niet zomaar een schoen in haar werk, samen met een stuk gebakken klei, cd-rekje en de andere materialen ontstaat er een object van betekenis. Dineke probeert gewone dingen op een onbekende of vreemde manier te presenteren om de perceptie van het bekende te verbeteren.

Jos Boerjan - keramiek Klei laat zich makkelijk tot alles vormen. Jos werkt al jaren met klei en is gefascineerd door de oorsprong van het materiaal. Voor Jos is klei de directe link naar zijn roots, de polders van Zeeuws-Vlaanderen. Al jaren verzamelt Jos klei vanuit Nederland en daarbuiten, hij test de klei, maakt er kleislib en glazuur van. Op de wierde van Vierhuizen bouwde Jos vorig jaar een kleurige installatie versteende plekken met ‘kneedsels’ waarin al die verzamelde klei verwerkt is. Dit jaar bouwt hij hieraan door. In de periode van 8 t/m 13 augustus is Jos aan het werk in zijn pop-up atelier bij de kerk.

Locatie Vierhuizen: Hoofdstraat 26
Tijd 09:00 - 18:00 uur
Lees meer
Maandag 1 augustus t/m 30 september 2022
Expositie De Smederij

Expositie De Smederij

Net als vorig jaar zullen amateurkunstenaars van galerie “de smederij uit Sappemeer hun werk gaan exposeren in de kerk.

Locatie Vierhuizen: Hoofdstraat 26
Lees meer
Vrijdag 5 augustus t/m 17 augustus 2022
Open atelier Wim de Boer

Open atelier Wim de Boer

In het voorend van de laatste dorpsboerderij van Winsum heeft Wim de Boer zijn keramiekatelier “’t Voorend”

Wim voelt zich thuis in het Reitdiepgebied, het Groningerland met zijn wierden, prielen, maren en dijken omzoomd door het Wad : Land van klei door de zee hier gebracht. In 2021 is hij ook op Fransum aan het werk geweest.

Van 5 tot en met 17 augustus 2022 tussen 11:00-16:00 gaat Wim de Boer opnieuw aan het werk met deze klei, gedolven in het land in de omgeving van de wierde van Fransum.

Locatie Fransum: Fransumerweg 4
Tijd 11:00 - 16:00 uur
Vrijdag 12 augustus t/m 18 september 2022
Architectuurtentoonstelling - Berend Jager

Architectuurtentoonstelling - Berend Jager

Van 12 augustus t/m 18 september kun je de architectuurtentoonstelling "Berend Jager architect te Uithuizen" bekijken in de kerk van Onderdendam.

Berend Jager (1884-1945) ontwierp veel panden in en rond Uithuizen onder architectuur van de Groninger Amsterdamse School. De tentoonstelling biedt een overzicht van het leven en werk van deze architect met de nadruk op zijn ontwikkeling als architect.

Locatie Onderdendam: Bedumerweg 34
Tijd 11:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang EUR 5,00

13

august
Openstelling Dorpskerk Midwolda

Openstelling Dorpskerk Midwolda

De monumentale Dorpskerk te Midwolda is open voor bezichtiging. Het gebouw is een grote, imposante ruimte met witte muren en een donkerblauw gewelf. De eikenhouten banken en het houtsnijwerk van de preekstoel en grote orgel en de gemarmerde zuilen tonen de grote rijkdom van weleer. De pinakels op het dak verwijzen naar ‘Ol Kerke’, een grote kruiskerk die in het middeleeuwse Midwolda stond: destijds de hoofdstad van het Oldambt. De huidige kerk staat in de top 100 van monumenten omdat alles nog uit de bouwtijd is en het Hintsorgel nog net zo klinkt als toen die werd opgeleverd in 1772.

Locatie Midwolda: Hoofdweg 168
Tijd 13:00 - 15:00 uur
Prijs Toegang gratis

13

august
Rondleidingen en Orgelspel - H. Scheidemann (1595-1663)

Rondleidingen en Orgelspel - H. Scheidemann (1595-1663)

Met regelmaat wordt er op een zaterdagmiddag in de Mariakerk door Johanna Kroes een rondleiding gegeven, duur ± 30 minuten. Hans Nomen bespeelt het prachtige klankvolle orgel uit 1662, duur eveneens ± 30 min. Beide activiteiten worden tussen 13-16 uur naar behoefte herhaald met ongeveer een tussenpauze van een kwartier. Entree is gratis, maar een gift wordt op prijs gesteld, dit om deze activiteiten financieel te ondersteunen. Je bent van harte welkom, koffie en thee staat klaar.

De kerk is dagelijks open van 10.00-17.00 uur, in juli, augustus en september tot 19.00 uur. Wens je een rondleiding of orgelspel op verzoek voor een groep, laat het ons weten.

Locatie 't Zandt: Hoofdstraat 43
Tijd 13:00 - 16:00 uur
Prijs Toegang gratis
Reserveren en/of inlichtingen mariakerk@hotmail.com

14

august
Orgelconcertjes Krewerd: G. Frescobaldi

Orgelconcertjes Krewerd: G. Frescobaldi

Orgelconcertjes is een reeks van orgelconcerten in de Mariakerk in Krewerd. Tussen 14.00 en 17.00 uur bespeelt Hans Nomen het orgel uit 1531. Het is een in(en -door)loopconcert van een half uur, dat een aantal keer gespeeld wordt. Bezoekers kunnen, als zij dat willen, naar boven naar het orgel waar hij wat vertelt over de gespeelde muziek, de componist en het orgel.

Programma:
G. Frescobaldi (1583-1643) uit Fiori Musicali 7 delen: Toccata Avanti la Messa Della Domenica – Kyrie Della Domenica – Christe – Kyrie – Canzon Dopo la Pistola – Ricercar Dopo il Credo -Toccata Cromaticha Per le levatione.

Locatie Krewerd: Kerkepad 8
Tijd 14:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang gratis
Lees meer

14

august
Mirjam Tamara

Mirjam Tamara

Multi-instrumentalist en singer-songwriter Mirjam Tamara gaat in augustus optreden samen met Lisa. De goed bij elkaar passende stemmen brengen een verhaal door het zingen van eigen nummers en covers. Mirjam Tamara doet optredens sinds haar tienertijd, solo, met band of met 1 van haar zussen. Als multi-instrumentalist speelt zij meerdere instrumenten: drum, gitaar en piano. Het optreden in Leegkerk wordt begeleid met gitaar. Zus Lisa is ervaren in het solo zingen en zingt mooie tweede stemmen die ze zelf bedenkt. Daarbij heeft ze ook vaak een shaker mee. Het duo verzorgt een inhoudelijk, soms emotioneel, sfeervol optreden!

Locatie Kerk Leegkerk: Leegeweg 38, 9746 TC Groningen
Tijd Aanvang 14:30 uur
Prijs Toegang gratis
Reserveren en/of inlichtingen leegkerk@groningerkerken.nl